Millaista mahtaa olla ruoantuotanto vuonna 2050?

Visioi, puntaroi, kritisoi - Osallistu solumaatalous ja ruoantuotanto vuonna 2050 –kirjoitelmakampanjaan ja auta ruokajärjestelmien muutosta koskevaa tutkimusta. Osallistuminen on avoinna kaikille 7.12.2021-30.3.2022. Kirjoitelman jättäneiden kesken arvotaan kolme 25 euron arvoista päivittäistavarakaupan lahjakorttia. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 31.3.2022.

Mitä?

Kokoamme kirjoitelmia tulevaisuuden ruokavisioista ja ruoantuotantoteknologioista. Olemme kiinnostuneet ihmisten tämänhetkisistä käsityksistä: kuinka juuri sinä koet tulevaisuuden ruoan ja ruokateknologioiden mahdollisuudet ja haasteet? Millainen merkitys niillä on ihmisten arjessa?

Miksi tulevaisuuden ruoka?

Ruokajärjestelmien kehittämisestä käydään maailmanlaajuista keskustelua: ilmastonmuutoksen arvioidaan hankaloittavan ruoantuotantoa yllättävien kuivuus- ja tulvajaksojen vuoksi sekä maatalouden ympäristövaikutukset ja kasvihuonekaasupäästöt puhuttavat. Lisäksi keskustelua käydään tuotantoeläinten asemasta ja ruoantuotannon eettisyydestä. Myös ruoan terveellisyys, ravitsevuus ja turvallisuus sekä oikeudenmukaisuuskysymykset ovat lisääntyvästi esillä.

Ruoantuottamiseen kehitetään uusia teknologisia ratkaisuja. Yksi näistä on solumaatalous, jolla tarkoitetaan ruoantuottamista bioteknologian ja soluviljelyn menetelmin bioreaktoreissa eli terästankeissa. Esimerkiksi tuotantoeläinten soluista voidaan kasvattaa ravinneliuoksessa soluista tehtyjä tuotteita, kuten viljeltyä tai keinolihaa teurastamatta eläimiä. Lisäksi hiivoja, bakteereita ja leviä voidaan hyödyntää solujen tekemien tuotteiden valmistamiseen, kuten maidon ja kananmunan valkuaisen proteiinien tuottamiseen. Nämä solumaatalouden valmisteet ovat aitoja kotieläintuotteita, joista voidaan jalostaa tuttuja elintarvikkeita. uutta teknologiaa hyödynnetään myös kasvipohjaisten tuotteiden kehittämisessä.

  • Millaisia teknologioita tulevaisuuden ruoantuotanto hyödyntää mielestäsi vuonna 2050?
  • Millaisin teknologioin tuotettua ruokaa syömme tulevaisuudessa vai muuttuuko mikään?

 Ohjeet osallistumiseen:

  • Kirjoitelmat jätetään nimettömänä ”KIRJOITELMAT”-välilehdellä olevalle lomakkeelle (kysymys 1).
  • Mikäli haluat osallistua kiitospalkintojen arvontaan, jätä lomakkeelle myös puhelin tai sähköpostiosoite (kysymys 2).
  • Hyväksy rastittamalla käyttöehdot, missä kerrotaan kirjoitelmien nimettömästä käytöstä ruokajärjestelmien muutosta koskevassa tutkimuksessa.
  • Klikkaa lopuksi ”LÄHETÄ”
  • Kirjoitelmien tutkimuskäytöstä vastaa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Ihminen digitaalisissa ja kestävissä talouksissa -tutkimusryhmä. Lisätietoa: ruralia-instituutti at helsinki.fi

*

Start date December 07, 2021
End date March 31, 2022
Reference: omaidea-PART-2021-11-22

Share:

Share link:

Please paste this code in your page:

<script src="https://omaidea.fi/processes/tulevaisuudenruoka/embed.js?locale=en"></script>
<noscript><iframe src="https://omaidea.fi/processes/tulevaisuudenruoka/embed.html?locale=en" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Please sign in

Forgot your password?